Kedves Eszter!

Korábban már írtam arról, milyen problémákba ütközhet egy - a magyaroknak nem is annyira nehéz - név kiejtése itt Rochesterben. De vajon mi a helyzet a Budapest - Bukarest kérdéssel, vagy a "Magyarország még mindig a Szovjetunió tagja" felfogással?

"Ó, Magyarország! Mi is a fővárosa, Bukarest?"
Már a Nyóckerben is megmondták, amerikaiak számára a magyar főváros Bukarest, így a repülőn már eleve felkészültem rá, mennyit fogom tépni a szám erről. De nem! Az előadta magát párszor, mondjuk az esetek 15%-ában, hogy nem tudták, mi az a Magyarország, de aki tudta - és az pedig egy igen nagy többség,- az egyúttal azt is tudta, mi a fővárosa. Sőt, legyél büszke: nagyon sokan jártak is itt és imádták. Tudják, hogy a Szovjetunió felbomlott és hogy nem járunk lovon iskolába (bezzeg a mongol lánytól mindenki ezt kérdezi). Lehet a Wegman's-ben eredeti szegedi pirospaprikát kapni. Ha mesélek róla, csodálják a pálinkát, mert igazából nem nagyon isznak rövidet és a "60 fokos" kifejezést csak onnan ismerik, hogy ez az átlaghőmérséklet errefele (Fahrenheitben, ez 16 Celsiusnak felel meg).

What are you? Hungry?
Ettől viszont hülyét kapok. Két típus van: az egyik direkt poénkodik ezen, a másik tényleg "hungry"-nak ejti a "hungary"-t. A poénkodós része még a jobb, aki látta már a "na idefigyelj" arcomat (eredetileg felfedezte és gyakran alkalmazta B. Ottilia), az tudja, hogy ha meglátja, minden poénkodós behúzza a farkát. De mi van azokkal, akik őszintén hiszik, hogy a magyar és az éhes az angol nyelv ördögi tréfájából következően valóban ugyanaz?

Ilyenkor nincs mit tenni. Felveszem a legmagyarabb akcentusomat (amit egyébként ugyanaz, mint az orosz, de ebbe most ne menjünk bele) és jöhet a mehet: I am not hungry, but I am from Hungary! Ezen aztán elgondolkodnak - de lehet csak a kioktató hangnem és az elszánt magyar kiejtés rettenti őket el.

Sokszor ölel:
Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://levelekeszternek.blog.hu/api/trackback/id/tr201363235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Ervin 2009.09.25. 22:04:07

Ne hagyd magad:) Bár tudom hogy nem szokásod és téged sem kell félteni ha arról van szó h ki kell állni magadért.de azé vedd el elő az orosz akcentust is ha kell, hogy kedvenc szólásoddal éljek:"xuj vrot"

Vlagy 2009.10.11. 20:33:54

király vagy!
olvasom a blogot visszafele
süti beállítások módosítása