Ramadán 2.

2009.08.23. 23:41

Kedves Eszter!

A Ramadán szabályai egyszerűek. Nem ehetsz, nem ihatsz, nem dohányozhatsz, nem élhetsz nemi életet hajnal és alkonyat között. Ez akkor gázos, ha mondjuk a nyár közepére jön ki (az iszlám naptár rövidebb és a dátumok mindig tolódnak), mert nem elég, hogy megdöglesz az éhségtől, még a nap is aszal... Az egész arra megy ki, hogy átérezd, milyen szegénynek lenni, aminek van értelme, de felvet egy kérdést: hogy jön ide a szex? Nem tudsz enni és inni, mert nincs pénzed, ezt értem. De a szex? Kell itt lennie még valaminek a szegények megértése mellett...

Persze, most nem olyan könnyű, mintha télre jönne ki a Ramadán, de tűrhető. A nap már nem süt annyira, az igazat megvallva Rochesterben hűvösebb van, mint Budapesten. Pár fokkal, de az pont elég, hogy itt télen még essen a hó :) Szóval az időjárás nem tesz keresztbe.

A napos órák száma olyan 13 körül van, ennyi ideig nem ehetek, ihatok...stb. Még csak két napja tart, de már megvan a saját sorrendem: leginkább az evés hiányzik. Eddig próbáltam cselesen sokat aludni egészen délutánig, de holnap az első órám 10:30-tól van, így ez a technika nem fog működni.

A második a dohányzás. Tudom, hogy rossz szokás, a dohányzás öl, és egyébként is az ördögé, de azért kiakasztóan hiányzik. Persze, nem gyújtok rá annyiszor, mint Ramadán nélkül, mert ha a napi adagomat éjjel szívnám el, megfulladnék. Így feleannyit szívok és ez azért nagyon helyes dolog, nem?

Az ivás - vizet sem ihatsz - nem hiányzik meglepő módon. Azt gondoltam az elején, az lez a legnehezebb, de úgy tűnik, meglepően keveset ihattam, mert nem vészes. És végül a szex - hát ez eddig is ment, a Ramadán nem hozott változást ennek nélkülözésében.

Mielőtt értetlenek megkérdezik: "de akkor hogy maradsz életben?" elmondom, hogy mindezeket a tiltott gyümölcsöket élvezheted amíg sötét van. Anti, az indonéz lány azt tanácsolta, egyek napkelte előtt, akkor nem vészes annyira a koplalás, amíg fent van a nap. Igazából szerinte már akkor is lehet enni/inni, amikor az ég és a nap vörös lesz - tehát naplementekor, ami a következők szerint alakul mostanság.

Szóval eddig megy, bár nagyon éhes vagyok. De most 6 óra van, tehát két óra múlva jön a pihenés. Kicsit olyan feeling, mintha vámpír lennél - vagy partyface. 

Számolva a perceket ölel:

Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://levelekeszternek.blog.hu/api/trackback/id/tr191333800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.08.24. 07:18:30

:) sok sikert hozzá. Az első napok a legnehezebbek, utána hozzászoksz, ráadásul a napok is rövidülnek.
Pusztán szemétségből, hadd említsem meg, hogy nem napkelte és napnyugta között kell böjtölni, hanem a napfelkelte előti, ill. a napnyugta utáni ima között. Az utóbbi egybeesik, ám az előbbi jóval korábban van, tehát jelenleg kb. hajnal 4-ig gyorsan meg kell reggelizni.
A Ramadán célja egyébként nem az önsanyargatás, hanem a világia dolgok helyett a lelkiekre való fókuszálás. Bár a legtöbb embernél valószínűleg pont az ellenkezője történik :)

Noorah 2009.08.25. 23:59:30

Nem értem, hogy a posztoló miért akarja a Ramadánt "betartani", ha nem muszlim és aztán látványosan szenveleg, ráadásul nem is jól csinálja, bár ez utóbbi mögött tudatlanság áll.

A Ramadaan nem a "koplalásról" szól, hanem sok más dologról, például arról, hogy Allaah ebben az időszakban küldte le a Qur'aan kinyilatkoztatását Muhammad-nak (Sallallaahu 'Alaihi wa Sallam) és Jibreel ('Alaihis Sallam) minden Ramadaan-kor eljött hozzá és átvették a kinyilatkoztatott részeket.

A dohányzás haraam, azaz tilos, nem megengedett az iszlámban.
Teljesen mindegy, hogy milyen hónap van, mert a dohányzás ígyis-úgyis tilos.

Lehet nemi életet élni, de persze csak este és csak a saját házastársaddal.
Nappal is lehetséges Ramadaan alatt bizonyos feltételek mellett, aminek mind a két félre érvényeseknek kell lenniük, de ez hosszú, nem mennék bele, csak ha valakit nagyon érdekel.

A hajnali ima idejének a bejöveteléig lehet enni.
Ez az időpont nincsen feltüntetve Anna naptárában, csak a napfelkelte, ami már késő.
Napfelkelte után nem imádkozunk, pont hogy addig lenne szabad megcsinálni a hajnali imát...
Az evést és az ivást pedig a hajnali ima idejének a bejövetelekor kellene abbahagyni, amikor megszólal az igazi Fajr-nak az Adhan-ja.
A kis barátnőd rosszat mondott.
Viszont abban nem, hogy már Maghrib-kor, a naplementi imakor, ahogy bejön az idő, tényleg lehet enni.
Csak a shiák meg a zsidók böjtölnek éjjelig...
A muszlimok csak a naplementéig.

Tehát rochester, new york-ban vagy, így kellene kezdened: 4:41 am (az Umm Al-Qura method számításai alapján)

És ekkor kellene befejezned: 7:57 pm, Maghrib imaidő kezdete.

A hajnali ima idejének bejövetele előttig ehetsz-ihatsz (szuhúr), mert ez erősen ajánlott, hogy legyen erőd a nap további részéhez.
Ugyanis mi muszlimok nem iszunk napközben.


Egyébként jó lenne, ha nem írnál ilyen ... stílusban.
Nem szép, megbánthatsz vele másokat és illetlen is.

Noorah 2009.08.26. 00:03:43

Egyébként a muszlimok, akik félik Allaahot és őszinte odaadással vannak Allaah felé és alig várják, hogy Ramadaan legyen, azok nem csinálnak olyasmiket, amiket te írtál.

Valamennyi időt ébren kell tölteni a Ramadaan-ból, főleg az első napon a szándék kinyilatkoztatása miatt, na és persze az imák elvégzése miatt.

Nem azt mondom, hogy tilos napközben aludni, mert lehet, de szándékosan átaludni az egészet... Nem túl ildomos.

Hadnagy Anna 2009.08.26. 01:56:17

@PerverzBabi: Igen, ez lehet nem volt tiszta a posztból, de ez az egyik oka, hogy igyekszem együttcsinálni a lánnyal. Az utóbbi időben rájöttem, hogy olyan emberré váltam, akit nem tisztelnék, ha szembejönnék magammal az utcán (mondjuk elég nehéz a tiszteletemet kivívni, mindegy:) ) Nekem, katolikusnak nagy dolog végigcsinálni a Ramadánt, ha sikerül, na akkor tisztelni fogom magam :) Ez nem koplalás, ez böjt.

Hadnagy Anna 2009.08.26. 02:01:31

@Noorah: a napfelkeltét azért nem tartottam szükségesnek posztolni, mert ez a blog szubjektív. Mivel nem vagyok képes felkelni hajnalban, még akkor sem, ha egész nap szomjas és éhes leszek, ez az időpont irreleváns.

A hangvételem arrogáns, egész lényem az, a barátaim a megmondhatói. Uyanakkor mégis sok van belőlük. Nem gondolom, hogy tettem volna olyat, amivel bárkit megsértettem volna személyében, a gondolataim közlése meg... hagy döntsem már el, hogy írok, bocs.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.08.26. 06:12:25

@Hadnagy Anna: Én nem érzem arrogánsnak stílusod, ha ez számít valamit.
Én is kíváncsiságból csináltm végig az első Ramadánt, ma muszlim vagyok, szóval... :)

Hadnagy Anna 2009.08.26. 07:31:44

@PerverzBabi: Wow! és mi voltál eredetileg? És hogy lettél muszlim? Tell me!
süti beállítások módosítása