Vannak ezek az ázsiai lányok, akikkel időm nagy részét töltöm és akiket mindenki úgy nevez "az ázsiai lányok" mert kicsik, mindenen nevetnek, húzott a szemük és fekete a hajuk. De milyen egy ázsai? Tényleg mindegyik imádja Hello Kitty-t és hülyén viselkedik? El tudod képzelni, milyen lehet az élet arra azon kívül amit a filmekben látsz? Igen? Csak azért mert én már kaptam a pofámra a sztereotip elképzeléseim miatt tőlük...

Szóval itt van a legelső, Mongólia. A neve Munguntuya Otgonjargal, ejtsd: Munguntuja Otgondzsárgátl de Mungunuu-nak becézteti magát. A spanyol óránk közös és amikor a tanár végigkérdezett mindenkit, milyen becenevet használnak, ő nagy bátran odavágta: Mungunuu.

"És van ennek valami rövidebb verziója?" kérdezte a tanárnő aggódó arccal. "Ez a rövid verzió" - biztosítottam. Szegény Mungunuu-t spanyolon nem sokszor szólítják fel... Egyébként ejteni Mungonó-nak kell, "O"-val is kéne írni csak "nem szeretem a nevemet O-val írni. Hülyén néz ki" - mondta egyszer.

Mellesleg ő az egyetlen az ázsiai és amerikai diákok közül, aki a nevemet helyesen ejti. A Hadnagy-részét is. 

Hogy milyen az élet Mongóliában? Olyan, mint Magyarországon, semmi, de semmi különbséget nem tudtam eddig felfedezni. Tényleg isznak kumiszt, ő különösen szereti, mert saját bevallása szerint "úgy rúgsz be tőle, hogy nem is érzed". Cirill betűkkel írnak, de a kiejtés különbözik minden földi nyelvtől. Azt mondják, a magyarban sok a mássalhangzó, mert még nem hallottak mongolt beszélni! És a közös szavak a magyarral... Mindig elhatározzuk, hogy megkeressük őket, de aztán elhalasztjuk az ügyet. 

Láttál már dokumentumfilmet Mongóliáról? Kis, piros pofijú gyerekekkel? Az Mongólia vidék-verziója. És ha a vidéki emberek a városba (Ulánbátor) költöznek, egy-két év után az arcuk elveszti ezt a rózsás színt, ha pedig a városiak költöznek vidékre, az arcuk piros lesz. De városinak lenni sokkal divatosabb, így a pirosítónak nincs nagy piaca Mongóliában. 

Mungunuu két dolgot utál: ha ázsiainak nevezem és azt mondom, hogy piros az arca. Mióta ezt megtudtam, nem is hívom másképp.

A bejegyzés trackback címe:

https://levelekeszternek.blog.hu/api/trackback/id/tr51428387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása